Czeluść - dół przy piecu garncarskim od strony paleniska.
Drucik - służy do odcięcia wytoczonego naczynia od tarczy koła garncarskiego oraz do dzielenia większych brył gliny na mniejsze porcje.
Gąbka - służy do gładzenia naczyń.
Kacuba - przyrząd do wygartania węgla drzewnego i popiołu po wypale z pieca.
Koło garncarskie - służy do toczenia naczyń glinianych.
Kotuch - dół w którym przechowuje się glinę nie przerobioną.
Krzemień - służy do rysowania wzorów na przeschniętych naczyniach, które po wypale dostają metalicznego połysku – dot. ceramiki siwej.
Ława - miejsce przy kole garncarskim gdzie leży wcześniej poporcjowana glina, która jest gotowa do toczenia, oraz stoi na niej naczynie z wodą do maczania rąk. Na ławie także klasuje się glinę.
Nożyk pętelkowy - służy do obróbki naczyń.
Pędzle, farby - służą do robienia szlaczków na naczyniach.
Pres - maszyna do wyrabiania i odpowietrzania gliny.
Szczotki, grzebyki - służą do nadawania struktury naczyniu.
Szkliwo - proszek lub płyn który pod wpływem temperatury daje strukturę szkliwioną.
Szyniec - metalowa blaszka, służy do nadawania kształtu naczyniu.
Tezówki - deski na których naczynia schną.
Tradycyjny piec garncarski opalany drewnem - wypala się w nim ozdobione wyschnięte naczynia.